BLOG

METAL ŞEKİLLENDİRME

İmalat sektöründe en büyük paya sahip olan malzemeler metaller ve alaşımlardır. Çelik, dökme demir, alüminyum, bakır, çinko, titanyum, nikel gibi metal ve alaşımları kapsayan metalik malzemeler genellikle iyi termal iletkenliğe ve iyi elektrik iletkenliğine sahiptirler. Kolay şekillendirilebilme özelliğine ve darbe dayanımına sahip olan bu malzemeler, saf metallerin kullanılmasının yanı sıra belirli bir özellikte gelişme sağlamak ve daha iyi özellikler elde edebilmek için metal karışımlarından oluşan alaşımlar şeklinde sektörde yerini bulur.

Şekillendirme yöntemlerinin seçiminde şekillenecek malzemenin son şekli, boyutları, boyut toleransları, yapılması istenen parçanın sayısı ve özellikleri önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Metal şekillendirme yöntemleri, uygulama şekline göre; “Talaşlı İmalat Yöntemleri” ve “Talaşsız İmalat Yöntemleri” olarak iki kategoride sınıflandırılabilir.

Talaşlı imalat yöntemleri, malzemeden talaş kaldırmak suretiyle malzemeye şekil verilen yöntemlerdir. Bu yöntemlerde giren ürün ve çıkan ürün arasında bir kütle kaybı söz konusudur. En genel yaklaşımda, talaşlı imalat yöntemleri; tornalama, frezeleme, delik işleme, kesme, planya-vergelleme ve taşlama olmak üzere altı sınıfa ayrılır.

Talaşsız imalat yöntemlerinde, (sıvama, dövme, döküm,...) işlenecek malzemeden talaş kaldırılmaz. Bunun yerine genel olarak malzemenin mekanik özelliklerinden yararlanılarak şekil verme işlemi yapılır. Talaşsız imalat yöntemleri işlenecek malzemenin fiziksel durumuna göre; sıcak imalat yöntemleri ve soğuk imalat yöntemleri olarak temelde iki alt kategoriye ayrılabilir.

Sıcak imalat yöntemlerinin başlıcalarına; döküm, sıcak dövme, sıcak çekme, sıcak haddeleme, kaynak ve boğaz sıvama örnek olarak verilebilir.

Soğuk imalat yöntemlerine ise soğuk haddeleme, sıvama, derin çekme, soğuk dövme, soğuk çekme, çeşitli sac ve boru şekillendirme metotları örnek olarak verilebilir.

Burada sıvama yöntemi hem sıcak şekillendirme hem de soğuk şekillendirme içinde yer alan tekniklere sahiptir.