BLOG

METAL SIVAMA NEDİR?

Sıvama, sac veya boru biçimli malzemelerin, kendi eksenleri etrafında döndürülürken, çeşitli takımlar ile uygulanan kuvvetler ile şekillendirilmesidir.

Sıvama ile işlenen parçalar dönme eksenine göre simetriktir. Örneğin dairesel kesilmiş plakalar, borular, v.b. gibi geometridedirler.

Sıvama, birbirinden farklı birçok yöntemi kapsar. İşlem esnasında, sıvama tipine göre, malzeme belirli bir kalıbın üzerine sıvanarak şekillendirilebileceği gibi belirli bir kalıp geometrisi olmadan, boşlukta da şekillendirilebilir. Şekillendirme, işlemin gereklerine göre soğuk veya sıcak olarak yapılır. Sıvama ile imalatta, talaş kaldırılmaması ve imalat hızının yüksek olması, sıvamayı cazip kılan temel etmenlerdir. 

Şekillendirme için kullanılan takımlar ya iş parçasına temas ile dönen ya da hiç dönmeyen sabit şekildedirler. Dönen takımlar endüstride “röle” veya “top” olarak, dönmeyen takımlar ise “kaşık” olarak isimlendirilirler. Modern sıvama makinelerinde, dönen takımlar kullanılırken, elle sıvama yapılan makinelerde genellikle kasık tipi takımlar kullanılırlar.